Het leercollectief
Samen

Samen is beter

Samen groeien met de school

Lotte Walraet mag elke dag haar enthousiaste zelf zijn bij de oudste kleuters in GO! basisschool Bunderbos.

Ik word elke dag betaald om de meest enthousiaste en zotte versie van mezelf te zijn. Daar word je toch gelukkig van?

“Het onderwijs is voor mij een plaats waar ik kan doen wat ik graag doe. Ik heb een passie voor kinderen. Ik heb altijd al in het jeugdwerk gezeten: scouts, trainer Rope-skipping,… Het omgaan met kinderen zat me dus al vroeg in de vingers. Begrijp je waarom het onderwijs voor mij een geweldige match is? 😊
Zeker na de eerste stages voelde ik nog meer dat dit mijn ding is.  Door al vroeg veel met kinderen om te gaan, is ook bv. klasmanagement voor mij iets vrij natuurlijk. Toch leer ik nog elke dag bij. Maar hoe geweldig is het dagelijks je troeven nog meer te kunnen ontwikkelen in de omgeving waar je je goed voelt?”

Leerlingen als therapie

“Het is wel een job die je met de volle goesting moet doen. Je kan er niet ‘maar half’ staan. Voor mij betekent dit dat ik erover moet waken dat ik op tijd en stond ook op de ‘off-knop’ duw. Ik heb nog zoveel ideeën. Het stopt nooit en je zou ’s avonds altijd bezig kunnen zijn voor school. Maar thuis lopen er ook nog 2 kleintjes rond, dus dat zou echt niet gezond zijn.
Heb je toch eens een slechtere dag? Dan is die heel snel over omdat de leerlingen zelf telkens weer zo enthousiast en geboeid zijn. Eigenlijk zijn ze een soort van therapie.

Ik verschiet ook telkens weer opnieuw van hun betrokkenheid bij thema’s. Je voelt dat ze veel langer leven bij de kinderen dan ik vooraf kon bedenken. Een tijdje geleden bracht ik enkele kartonnen dozen mee om een trein te bouwen, want we passeren vaak langs het station. Enkele weken later waren ze deze nog aan het finetunen met knopjes voor de airconditioning enz… Allemaal zaken waar ik zelfs niet aan had gedacht. Hun inleving is de max!”

Vernieuwend onderwijs

“Ik ben gestart in een andere school van GO! scholengroep Het Leercollectief. Maar ik ben zelf van Zele, dus toen er in GO! basisschool Bunderbos een plaats vrij kwam (toen nog De Schatkist), was ik er als de kippen bij. Dat zijn dan de voordelen aan werken in een GO! scholengroep.

Onze school heeft de laatste 3 jaren een geweldig traject afgelegd. Een fantastische nieuwe directie bracht een frisse wind van vernieuwend onderwijs, een duidelijke en onderbouwde visie en een nieuwe naam mee. We zijn echt mooie stappen aan het zetten en voelen dat het harde werk dat we er de afgelopen jaren hebben ingestoken, echt geapprecieerd wordt bij de ouders en de kinderen.”

Droge-worstjesdag

“We zijn een heel familiale school. Ons team kent alle kindjes bij naam en is dus ook op de hoogte van alles. Ook elkaar kennen we door en door. We moeten wel overeenkomen, want we zijn een klein team dus mogelijke frustraties worden dan ook onmiddellijk uitgesproken. En op vrijdagavond is het droge-worstjesdag op café 😊.

In die 3 jaar is heel duidelijk geworden dat iedereen enorm geëngageerd en vooruitstrevend is, graag bijleert en niet blijft dobberen. Zelfs de ‘anciens’ blijven nieuwigheden uitproberen en out of the box denken.”

Buurtpark

“Naar de toekomst toe willen we nog meer groeien. Ik ben fan van dat vooruitstrevende en de vrijheid die hier op school heerst om zelf voorstellen te doen. Ik ben zelf van Zele en hoor in het dorp dat ons enthousiasme echt tot bij de mensen geraakt. We hebben recent allemaal nieuwe meubels gekocht, die flexibel ingezet kunnen worden en onze onderwijsvisie ondersteunen. En in het voorjaar wordt onze vernieuwde, groene speelplaats als buurtpark geopend. Je voelt de nieuwsgierigheid bij ouders.

Pluimen voor onze directie, want zij is de leeuwenkoningin van het Bunderbos 😊. Ze is jong, maar heeft ballen aan haar lijf en is heel capabel. Dankzij haar en ons team is er leven in de brouwerij!”

Heb je toch eens een slechtere dag? Dan is die heel snel over omdat de leerlingen zelf telkens weer zo enthousiast en geboeid zijn. Eigenlijk zijn ze een soort van therapie.