Het leercollectief
Samen

Samen is beter

Respect afdwingen is respect tonen

Leine Apers, oud-leerling van GO! middenschool De Moerbei staat nu, vers van de schoolbanken, zelf voor de klas.

Ik voel dat het me ligt, al overvalt een gezonde portie onzekerheid me nog elke dag.

“Eigenlijk stond het in de sterren geschreven, want als kind al speelde ik heel vaak ‘juf’ en mijn mama zit ook in het onderwijs. Al hield ook net dat mij wat tegen, want ik wist dat de rozengeur en maneschijn niet per se elke dag op post is. Via de opleiding ‘Sociaal werk’ proefde ik door stages als leerlingenbegeleider van het contact met leerlingen. En dat smaakte! Toen ook mijn docent mijn presentatieskills prees, wist ik dat ik daar toch iets mee moest doen. En zo belandde ik via een zijweggetje op mijn hoofdspoor. Sinds september geef ik dus PAV en Cultureel bewustzijn in de 2e graad van GO! middenschool de Moerbei in Moerbeke.”

Een goed boek

“Het is alsof ik elke dag een goed boek mag lezen. Het is een boek met enorm veel verschillende verhalen. Ik vind het geweldig om de levensverhalen van de leerlingen te horen en daarbinnen telkens opnieuw een pad te zoeken dat past bij die specifieke leerling.  Het fijne is ook dat je mee richting kan geven aan die verhalen. Ik geef wel toe dat het geen gemakkelijk boek is. Het gaat gepaard met best veel uitdagingen, want elk verhaal is verschillend.  En soms moet je zwoegen om door een bepaald hoofdstuk te geraken. Maar ik kijk al heel erg uit naar het vervolg.”

Gezelligheid troef

“Gelukkig vind ik ook altijd een luisterend oor bij het team.  Tijdens je stages wandel je binnen in verschillende leraarskamers. Ik ben echt blij dat ik nu dagelijks in de deze mijn koffietje mag drinken. We zijn een klein, maar heel hecht en behulpzaam team. Ik voel steeds erkenning, zelfs als het even niet op wieltjes loopt. Ook bij de directeur kunnen we altijd terecht. Die openheid en gezelligheid hier op school, vind ik echt een meerwaarde. Misschien is dat ook wel omdat ik zelf oud-leerling was?

Toch wilde ik na mijn studies eigenlijk eerst blijven plakken in Gent.  Maar het kleinschalige, vertrouwde gevoel klonk te aanlokkelijk.  Ik ben gevallen voor de charmes van de gezelligheid. In de 1e graad werken ze zelfs met vernieuwende ‘nesten’ in plaats van klassen.  Dit biedt heel wat structuur, veiligheid en warmte voor de leerlingen.  En als het mooi weer is, geven we buiten les want ook die mogelijkheid biedt onze school.”

Respect

“Ik vind het echt opvallend dat er hier heel erg geluisterd wordt naar de leerlingen. Respect afdwingen is respect tonen. En dat is iets wat we hier echt toepassen. Onze leerlingen zijn de hoofdrolspelers.

Zelf geef ik les in de B-stroom, waar de verhaallijnen niet altijd lopen zoals het hoort 😅. De focus is soms dan ook ver te zoeken. Maar het geeft des te meer voldoening als je met bepaalde thema’s, methodieken,… toch ieders aandacht kan stelen.”

Continu bijleren

“Weet je wat nog fijn is? Ik word zelf nog elke dag slimmer. Als tiener ben je zelf niet zo erg bezig met de actualiteit en wat er rondom jou gebeurt in de wereld. Ik pleit schuldig! Maar nu besteed ik daar heel veel aandacht aan en vind ik het ook belangrijk om dat over te dragen op mijn leerlingen. Ik houd van het gezellige van Moerbeke, maar hé, er is wel degelijk meer in de wereld.

Ik leer ook nog dagelijks bij van mijn collega’s. Ze zijn stuk voor stuk enthousiast, rechtvaardig en gedreven. Regelmatig wordt er bijgeschoold om andere, vernieuwende, doelgerichte en boeiende leermethodieken in de vingers te krijgen en te houden.

Zelf moet ik nog wat schaven aan mijn planning. Ik ben wat chaotisch en dat is niet meteen een goede eigenschap in het onderwijs. Oeps! Ik ga dus tijdens de vakantie ‘ns een goed systeem uitdokteren zodat ik nadien terugkom als een herboren organisator .”

Elke dag een pareltje

“Voor de rest probeer ik van elke dag een pareltje te maken. Mijn motto is ‘Pluk de dag’. Ik kijk bewust dus ook niet te ver vooruit. Voorlopig zit ik hier heel goed.  Maar wie weet wat de toekomst brengt? Binnen 10 jaar baat ik misschien een gezellig parkcafeetje uit. Maar dan hoop ik van harte dat de leerlingen daar hun verhalen komen vertellen 😊.”

We hebben op school een zeer toegankelijke, toffe mentor, die de startende leerkrachten bijstaat in alles wat op hen afkomt. Het grappige is dat ik er zelf ooit nog lessen zedenleer van kreeg!