Het leercollectief
Samen

Samen is beter

Iedereen held in het onderwijs

Jan Vermeir keerde na 10 jaar terug als ondersteuner naar het onderwijs om toekomstdromen van jongeren mee richting te geven.

Eigenlijk is iedereen held in het onderwijs. En het is belangrijk om samen één cape te dragen.

“Met mijn diploma ergotherapie startte ik destijds als ondersteunend leerkracht in het basisonderwijs. Ik kon er helemaal mijn ei in kwijt! Waren er kindjes die problemen hadden met de getallen tot tien, liet ik ze mini-skiërs uitknippen. We zetten de banken schuin en de skiërs met de juiste nummers (oplossingen) mochten afdalen.  Geweldig!”

Come back

“Na twee jaar sloeg ik als ergotherapeut toch de weg van de fysieke revalidatie in. Dat deed ik 10 jaar lang met hart en ziel, maar toen kwam corona… en was het tijd voor iets anders. Ik volgde mijn passie om te werken met jongeren en keerde terug naar het onderwijs.  December 2020 startte ik als leerondersteuner bij Plus². De uitdaging om hier elke dag mee de toekomstdromen van jongeren richting te geven, verveelt nooit. Ook de gezonde work life balance is een sterke pro.”

Meer dan de som der delen

“Een aantal maanden lang kon ik mijn teamgenoten enkel digitaal zien, tot ik ze op de teamdag op het einde van het schooljaar dan toch live mocht ontmoeten.  Dat deed deugd! Intussen is het ondersteuningsteam een leersteuncentrum geworden met meer dan 90 personeelsleden, boordevol expertise. Ik leer nog elke dag bij. Het is ook echt een groep, een geheel. En dat is meer dan de som der delen. Er is veel overleg en we kunnen op elkaar rekenen. Kortom, we zijn een team! En dat is niet evident, want we zitten regionaal heel erg verspreid in tal van verschillende scholen.”

Trekken aan hetzelfde zeel

“Bloemen voor de directeur, want zij slaagt erin een sterke, eenduidige richting te geven aan ons centrum. Onze job houdt in dat we leerkrachten trachten te versterken in het kader van leerlingen die extra uitdagingen of noden hebben. En dat is een proces. Vaak kom je in de klas met een andere kijk op zaken. Dat maakt het niet altijd evident.
Maar als je weet waar je naartoe wil samen, krijg je de neuzen in dezelfde richting. Plus² heeft de juiste visie en missie om dit waar te maken. En soms heb je obstakels nodig om naar de kern van de zaak te gaan.”

Samen sterk

“Het is een job met best wat verantwoordelijkheid, zelfstandigheid en flexibiliteit. Je komt in veel verschillende scholen, met diverse leerkrachten en leerlingen. Maar net dat maakt het ook boeiend. Ook de variëteit is enorm verrijkend! Al maakt dat het takenpakket best zwaar (mijn brede rug kwam al van pas 😊).

We gaan met leerkrachten en leerlingen aan de slag, zijn actief in werkgroepen, maar geven ook vormingen, … Intussen ben ik ook vertrouwenspersoon.  Je wordt bij Plus² dus continu gestimuleerd om sterker te worden in je functie.

Dat matcht wel met mijn kritische persoonlijkheid. Ik reflecteer veel en ben mezelf constant aan het coachen naar een beter versie. Ik ben blij dat dat kan met ons team vol diverse expertises. Die wisselwerking van leren van en aan elkaar, geeft vertrouwen om mijn job zo goed mogelijk uit te voeren.”

Grote glimlach

“In de eerste weken werd het al duidelijk dat het ondersteunen van leerkrachten, mij op het lijf geschreven is. Zelfs al tijdens corona. Voor mij primeert niet altijd het resultaat, maar ik geniet van elke stap er naartoe. Ik loop echt meerdere momenten per week rond met een grote glimlach! Hoe fijn is het ook dat ouders je komen vertellen dat je het verschil maakt voor hun zoon of dochter.”

Positief gerief

“Naast een kritisch, ben ik ook een positief persoon en dat helpt natuurlijk. Het is een troef die ik inzet om er samen te geraken. Want je hebt iedereen nodig: zorgcoördinatoren, directies, leerkrachten, collega-leerondersteuners,… En weet je wat: er zijn echt heel veel sterke mensen in het onderwijs.   

Voor de toekomst hoop ik oprecht dat het lesgeven terug centraal komt te staan.  Maar ook dat er minder weerstand is ten opzichte van inclusief onderwijs. We zouden anders moeten leren kijken naar gedrag. En oh, ja, dat iedereen gezond en gelukkig zijn/haar passie kan uitoefenen en dat ik hier nog lang deel van mag uitmaken 😊.”

Als je weet waar je naartoe wil samen, krijg je de neuzen in dezelfde richting.