Het leercollectief
Samen

Samen is beter

Durf voor je dromen gaan

Ignace Verrept, starter in GO! middenschool De Moerbei, overwon zijn angst om voor een groep te spreken, voor zijn passie voor het onderwijs.

Zet je angsten opzij. De voldoening nadien is des te groter!

“Het onderwijs was voor mij eigenlijk mijn eerste keuze, maar ik had angst om de stap te zetten. Ik praat niet zo graag voor een groep. Dus koos ik voor de opleiding ‘biochemie’. Hoe interessant ik het ook vond, het gaf me niet de voldoening die ik zocht.

De coronaperiode gaf me dat laatste duwtje in de rug, richting onderwijs. De angst om te spreken, overwon ik. Ik vind het fantastisch om kennis over te dragen en het geeft veel voldoening om iets bij te dragen aan de maatschappij. Dat miste ik persoonlijk bij mijn vorige opleiding. Het is zo leuk om te zien hoe kinderen evolueren.”

Als thuiskomen

“Ik was zelf leerling in GO! middenschool De Moerbei. De gezellige, kleinschalige school met een persoonlijke aanpak, heeft me vastgegrepen en niet meer losgelaten. GO! middenschool De Moerbei tracht voor iedereen een mooi traject te creëren. Toen ik een stageschool zocht, was het voor mij dan ook evident om hen aan te schrijven. Wel, na enkele jaren weg te zijn, voelde het een beetje als thuiskomen 😊.”

Specifieke aanpak

“Je kweekt als leerkracht (in spé) geduld en aanpassingsvermogen, want geen enkele leerling is hetzelfde. Dus het is een uitdaging om voor iedereen een goed tempo te vinden. Zo had ik tijdens mijn stage een specifieke aanpak met ander materiaal gecreëerd voor een leerling met ASS (autismespectrumstoornis). Die leerling is me achteraf komen zeggen: ‘ik vind het echt fijn dat je zoveel begrip toont.’ En dat heeft mij zo’n boost gegeven! Ik vind het zeer verrijkend om te werken met kinderen die het iets moeilijker hebben.”

Bel me!

“Maar ook mijn collega’s geven mij energie. Wij hebben een team van een 30-tal leerkrachten. Iedereen kent iedereen en wij hebben echt een hechte band. Je voelt dat aan alles in de leraarskamer.
Dus, na mijn stage liet ik vallen: als er ooit een plaatsje vrijkomt… bel me! En zo sta ik hier nu opnieuw. En weet je wat zo fijn is? De leerlingen waaraan ik stage gaf, kwamen me spontaan vertellen dat ze het heel leuk vonden dat ik terug was. Hoeveel voldoening kan een mens eigenlijk krijgen 😊?”

Stoom afblazen

“Uiteraard is het niet allemaal alleen maar positief. Er komt heel veel administratie bij kijken. Maar hé, intussen is multitasker mijn tweede naam. Gelukkig is er een goede begeleiding van de mentor op school en mijn vakcollega’s. Iedereen is behulpzaam en begripvol. Je vindt hier altijd wel een luisterend oor of gewoon wat afleiding. Want regelmatig worden er toffe teamactiviteiten georganiseerd om stoom af te blazen.”

Warm hart

“Ik ben blij dat ik de overstap naar onderwijs gemaakt heb en hoop nog veel leerlingen te inspireren om iets te doen met fysica. Verder zie ik mezelf graag nog lang op GO! middenschool De Moerbei werken. Ik draag de school echt een warm hart toe en hoop dat nog veel leerlingen de weg ernaartoe vinden.”

Ik vind het fantastisch om kennis over te dragen en het geeft veel voldoening om iets bij te dragen aan de maatschappij. Dat miste ik persoonlijk bij mijn vorige opleiding.